Sant Joan: Pautes de maneig de la por a sorolls

S’acosta Sant Joan, i per molts animals és un dia estressant: es calcula que al voltant del 50% dels gossos tenen por dels sorolls forts, s’espanten i s’estressen molt.

Els símptomes més habituals de la por als sorolls són: agitació i tremolors, no separar-se dels amos, bordar excessivament, gemegar, amagar-se sota els mobles, intentar escapar, defecar i orinar a casa, pantejar, deambular sense parar, no voler menjar…

A continuació, us proposem algunes estratègies per ajudar als nostres peluts a afrontar aquestes situacions:

Creació d’un refugi: Proporcionar una zona segura, que pugui servir d’amagatall, hauria d’estar en una habitació tranquil·la de la casa. Podem utilitzar un transportí per exemple, traient la porta, i tapant-lo amb una manta. El podem animar uns dies abans a utilitzar aquesta zona, oferint-li menjar o jocs allà. Els dies de soroll, és convenient abaixar les persianes i mantenir la zona amb poca llum. Deixar la televisió i la ràdio en funcionament, també amortitza el soroll. No l’hem d’obligar a sortir de la zona de seguretat, però tampoc impedir que ho faci si ell vol.

Actitud del propietari: és aconsellable que ens quedem amb l’animal. El nostre comportament ha de ser tranquil i calmat, perquè entengui que no estem en una situació de perill. Tampoc l’hauríem de castigar, ni reconfortar o consolar (carícies, tranquil·litzar, agafar a coll), ja que podem estar potenciant la conducta de por sense voler. Podem fer alguna activitat rutinària que pugui atraure el seu interès, per desviar la seva atenció. Pot ser beneficiós que hagi fet força exercici físic el dia dels petards.

Fora de casa, passejar amb corretja, per evitar que s’escapi en cas de sentir un petard.

– Si l’animal sol tenir una resposta exagerada, convé parlar amb el veterinari amb alguns dies d’antelació, sobres les opcions de tractament amb medicació (nutricèutics, feromones, fàrmacs). Triarem una alternativa o una altra, depèn dels signes que mostra l’animal davant l’estímul, la duració requerida de l’efecte i la resposta al fàrmac.

Share This

Share this post with your friends!

Cristina Viladomat

Titulada des de 2015 com a Auxiliar veterinària i Auxiliar Tècnic Veterinària a l'Institut d'Estudis Aplicats Idea. Porto treballant a Vida Animal des de 2015. M'apassiona la meva feina. Cuidar els animals i tractar-los com ells es mereixen, amb amor i comprensió. El tracte amb el client, poder orientar-los amb àmbits com l'alimentació, vacunes, desparasitacions...
Realitzo altres tasques com: assistència a quiròfan, assistència a consulta, laboratori, comandes, estocs de medicaments i botiga.
I estic orgullosa de l'equip que formem part de Vida Animal.

Elisabet Viñals

Em dic Elisabet Viñals Cuadrench llicenciada per la facultat de veterinària de la UAB l'any 2009 i Gpcert en Cardiologia per l'European School of Postgraduate Veterinary Studies.
He treballat i m'he format de forma continuada en la clínica de petits animals amb especial interès en el camp del diagnòstic per imatge.

Aida Rivera

Llicenciada per la Facultat de Veterinària de la UAB l'any 2011 i membre d'AVEPA, sóc cofundadora de Vida Animal des de l'any 2015. M'encanta la meva feina, els animals, viatjar i passar temps amb la meva famíliaincloent-hi la meva gossa Pepper que m'emporto a tot arreu. Segueixo fent formació contínua en clínica de petits animals, assistint a cursos i congressos per mantenir-me actualitzada. Tinc especial interès en Oftalmologia i Clínica d'Exòtics. Per mi és una satisfacció formar part de Vida Animal, on sempre hem prioritzat tenir un tracte molt proper i treballar en equip per oferir un servei de qualitat.
La nostra 
filosofia és tenir cura dels animals com si fossin nostres.

Anna Reguant

Em dic Anna Reguant Serarols llicenciada per la Facultat de veterinària de la UAB l'any 2011 i sòcia d'Avepa. Sóc cofundadora de Vida Animal des de l'any 2015.
M'apassiona la natura, els animals i la meva feina, Estic en continua formació per estar al dia pels meus pacients de quatre potes. I em sento molt orgullosa
de la ¨família¨ que hem creat a Vida Animal, per mi la seva essència és l'equip humà, els propietaris que confien en nosaltres i per descomptat els nostres estimats animals. Tot això,en sintonia, és el que dóna sentit al nostre centre.