En esterilitzar la nostra mascota, evitem les gestacions que produeixen cadellades indesitjades, sobrepoblació i abandonaments, embarassos psicològics, disminuïm el risc de malalties greus com ara tumors de mama (el 50% dels quals són malignes en les gosses i el 90% en les gates), infeccions de matriu, quists ovàrics, i evitem també molèsties domèstiques com el sagnat vaginal del zel de les gosses i els molestos zels de les gates.
En els mascles, evitem també malalties que poden ser perilloses: els quists prostàtics, la hiperplàsia prostàtica (present en el 95% dels gossos no castrats) i els tumors testiculars. A més es poden reduir els problemes conductuals, les fugides de casa (un 90% en el cas dels gossos) i el risc que això comporta: atropellaments, pèrdues, baralles…
En tot cas, com més aviat es produeixi l’esterilització del nostre animal, menys probabilitats hi haurà que “aprenguin” conductes incorrectes o agressives i, per tant, més efectiu serà el benefici que la castració ofereix. Es recomana esterilitzar les femelles als 5-7 mesos d’edat, abans de l’inici de la pubertat (abans del primer zel) i els mascles al voltant dels 6 mesos. La tècnica quirúrgica més utilitzada és l’ovariohisterectomia, és a dir, l’extirpació dels dos ovaris i de la matriu i en els mascles a tècnica més utilitzada tant gossos com gats, és l’orquiectomia o extirpació dels dos testicles. En un parell de dies després de la intervenció, l’animal recupera la seva activitat normal. Generalment, donar la medicació necessària i mantenir una bona higiene de la ferida, serà suficient perquè la cirurgia hagi estat un èxit.